Bár a kormány Miskolc nyakára is hurkot tett, a város így is segít a nehéz helyzetben levőknek

Megosztás

Igaz, hogy sajnos alig van miből, Miskolc városa minden nehézség ellenére is segítő kezet nyújt mindazoknak, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. Ezek pedig az utazási, ifjúságvédelmi és iskolakezdési támogatás.

Az egész nemzeteket, kormányokat és még a legnagyobb, legtőkeerősebb, stabilan működő nemzetközi cégeket is megingató, 2019 végén kirobbanó világjárvány, majd az azt követő, a szomszédunkban dúló, de az egész világra kiható háború, a brutális rezsidrágulást hozó energiaválság, a rekordinfláció, az áremelkedések és a kormányzati elvonások a működésképtelenség szélére sodorták az önkormányzatokat. Ebben a folyamatos krízishelyzetben Magyarország szinte valamennyi helyhatósága, így a miskolci is évek óta küzdeni kényszerül a túlélésért.

Miskolc talpon maradt és támogat

Ebben a rendkívül nehéz és példa nélküli helyzetben a városvezetésnek a rendelkezésre álló források mozgósításával sikerült Miskolc működőképességét megőriznie. „Sőt, amint az alapszolgáltatások – óvodák, bölcsődék működése, idősellátás, tömegközlekedés – biztonságának megőrzése mellett lehetőség nyílt az iskolakezdési támogatás bevezetésére, az önkormányzat saját forrásokból biztosítva azonnal elérhetővé tette azt” – közölte a városháza sajtóosztálya. Kiemelték, hogy a szinte folyamatos válsághelyzet miatt megcsappant forrásokra való tekintettel azonban elsősorban azoknak, akiknek a legnagyobb szükségük van a támogatásra.

Iskolakezdési támogatás

Az iskolakezdési támogatás tanszer, íróeszköz és más, az oktatáshoz szükséges eszközök beszerzési költségeihez való hozzájárulásként vehető igénybe. Az a szülő vagy törvényes képviselő jogosult rá, aki nappali tagozaton alap- vagy középfokú tanulmányokat folytató, 18 év alatti gyermeket nevel, és családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az 57 ezer forintot. Gyermeküket egyedül nevelő szülők esetében ez az összeg 71 250 forint. Fontos, hogy a támogatás összege gyermekenként 10 ezer forint, családonként maximum 30 ezer forint lehet, és nem haladhatja meg a számlával igazolt költségek összegét. Kikötés az is, hogy a támogatás iránti kérelmet 2023. augusztus 1. és október 31. között kell benyújtani.

Utazási támogatás

Az iskolakezdési támogatás mellett az önkormányzat a menetrend szerinti helyi tömegközlekedés igénybevételéhez is jelentős támogatást biztosított és biztosít továbbra is azok után a Miskolcon élő alsó tagozatos tanulók után, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek vagy akiknek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem összege nem haladja meg az 57 ezer forintot. A támogatás mértéke az előbbi esetben a tanulóbérletszelvény árának 100 százaléka, utóbbi esetben pedig 70 százaléka.

Ifjúságvédelmi támogatás

Mindezek mellett – tették hozzá – továbbra is igényelhető a már korábban is biztosított ifjúságvédelmi támogatás is. Ezt azok a felsőfokú oktatási intézményben nappali tagozaton tanuló, Miskolcon bejelentett lakóhellyel rendelkező hallgatók vehetik igénybe, akik még nem töltötték be a 24. életévüket és családjukban az egy főre jutó havi nettó jövedelem összege nem haladja meg a 79 800 forintot. A hozzájárulás havi összege jelenleg 7125 forint.

A támogatásokat azok kaphatják meg, akik megfelelnek a jogosultsági feltételeknek, és akiknek ezek alapján megállapították a kért ellátást. Az iskolakezdési támogatás Miskolc MJV Önkormányzatának ügyfélszolgálati irodáiban is igényelhető: Diósgyőrben az Árpád utca 4. szám alatt, az avasi városrészben pedig a Klapka György utca 17. szám alatt. Nyitvatartás: szerdánként 8-17 óráig. (via Minap.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek